Sidor

onsdag 17 oktober 2018

Nu händer det mycket

Förra helgen var det Syfestival här Umeå och Västerbottensvävarnas hade en jättefin monter med temat Små vävar.
Festivalen bygger väl mest på utställare av stickgarner, tyger och symaskiner, men vår monter fick en hel del besökare trots vår inriktning mot vävning. Vi ville även fästa uppmärksamheten mot lite udda textilhantverk. Bl.a demonstrerade vi hur man på små vävbrickor, kallade Zoom loom, väver rutor, som sen kan sammanfogas till t.ex. schalar. Se Gunnels detaljerade inlägg nedan.  I två små bordsvävstolar visade vi  exempel på saorivävning, En teknik där du har friheten att  följa din fantasi. Inga regler. Marina Henningsson visade en liten del av sin produktion av vävda band. Snacka om att fantasin har fått flöda. Hennes band med invävda tandstickor, satte myror i huvudet på en del besökare. En del uppmärksamhet rönte även en dörrmatta i hooky. En i Sverige ganska okänd teknik, men som i USA och Kanada är mycket utbredd. Den som har ett nummer av Vävmagasinet nr 2 från 2010 kan läsa om historien bakom företeelsen.
Västerbottensvävarna har redan nu anmält sitt intresse för att delta i Syfestivalen 2019. Ett bra sätt att nå nya intresserade vävare.


måndag 15 oktober 2018

På upptäktsfärd med en Zoom Loom

Vid Sy- och hantverksfestivalen 2017 kunde jag inte låta bli att köpa en Zoom Loom. I den lilla vävramen såg jag en potential att kunna utöva min härliga hobby även på resande fot. Jag ville också utforska vilka möjligheter den ger. Resultatet är en ganska liten lapp med en vacker uddkant.

Men vad ska man ha en liten ruta till? Ja, de går ju att foga samman till större enheter. Frågan är bara hur? Det var en spännande utmaning. Vad blir snyggast? Vad är enklast? Det går att sy ihop rutorna längs uddkanten på olika sätt. Det blir smidigt.
Sammanfogning med kastsöm.
Sammanfogning med sticksöm
Att virka ihop dem genom att lägga kanterna omlott går också bra. Det blir en fin dekoration men skarven blir lite tjockare än sömmarna.

Jag fick tipset att det går att trä fast en sida av en färdig lapp på ramen och väva ihop den med nästa ruta. Det måste jag testa! Att foga ihop rutorna till en lång remsa är inte alls svårt. Enklast är att trä fast den färdiga rutan på ramen efter att ”varpningen” är klar, d.v.s. tre lager. Sista lagret är själva vävningen och då trädde jag garnet med nålen genom öglorna i uddkanten på den färdiga rutan så att de fäste ihop. Det går utmärkt! Sedan kom utmaningen: Hur fästa ihop fyra smårutor till en större kvadrat? Då måste infästningen börja redan efter andra lagret. Det blev en lång tråd att trä med. Den skulle ju räcka till två lager. Dessutom sitter piggarna på vävramen grupperade lite olika på de olika sidorna så det gäller att passa in den färdiga rutan så att det inte blir skevt.
Det kan även vara svårt att få fogen att bli snygg och fylla igen där fyra hörn möts. Ibland blev det lite väl stor glugg. Det går nog att lösa det med någon dekoration.
Jag började med att plocka fram rester av stickgarner för stickor 2½-3. Även små garnstumpar kommer till användning. Det går att byta garn mellan lagren och få olika färgeffekter

Om jag ska utvärdera mina försök att foga ihop lapparna så blir nog nästa test en kombination av två metoder. Jag väver ihop remsor som jag sedan virkar eller syr ihop, eller så virkar/syr jag ihop lapparna allt eftersom. Det är lite väl tidsödande att pillra ihop lapparna under vävningen. Fördelen är att det inte blir någon montering efteråt, vilket jag ofta upplever som tråkigt.
Jag önskar även att det fanns möjlighet att fästa garnet i ramen så att det går att byta färg mitt i ett lager. Då skulle möjligheterna att leka med färgerna öka.
Om du blir inspirerad att testa detta och kommer på någon ännu bättre metod får du gärna dela med dig.


Lycka till med Zoom Loomandet!
Gunnel Grelsson