Sidor

onsdag 17 april 2024

Riksvävarnas årsmöte

 I år var det region Gotlands tur att hålla i Riksårsmötet. Det gjorde dom med den äran.  Både kringarrangemang och själva årsmötet sköttes på ett bra sätt. Vi åkte hem nöjda och belåtna. 

En del deltog i flera olika workshops som vi kommer att kunna läsa om i nästa nummer av Solvögat. Själv var jag med på en workshop i Gotländsk vävsöm som hölls under ledning av Åsa Martinsson. Det var kul att testa, fast jag måste i ärlighetens namn säga att jag inte hann sy så många stygn. Min syn är inte vad den varit och räknelinne är inte det jag är van att hantera. Men eftersom jag inte längre har plats för en vävstol i den bostad vi nu har, så är ju ett broderi lämpligt stort. Det liknar vävningstekniken Krabbasnår och man får inte hoppa över fler trådar än max fem och syr enbart förstygn för att efterlikna vävning. 

Jag kom inte längre än så här....



Andra var betydligt duktigare. Åsa Martinsson som var vår lärare har arbetat länge med tekniken och rekonstruerat gamla dynor som hittats på Gotland. Sen har hon vidareutvecklat produkter till det som var användbart för oss idag. 



Vill ni veta mer om tekniken så går det att gå in på Åsas hemsida https://textilverkstad.se/textil/gotlandsdyna.html

På hemsidan https://www.riksvav.se/ kan man redan läsa riksårsmötesprotokollet för den som är medlem och intresserad av vem som valdes till styrelsen och vad som beslutades i övrigt.