Sidor

fredag 17 november 2023

Årets sista webcafé - julvävar

 Häromkvällen höll vi vårt sista webcafé för året. 

Vi var inte så många deltagare men de som var med var imponerade av varandras alster. En del var arvegods av anmödrar, en del inte riktigt färdiga, men det är ju några veckor kvar till jul ännu. 



Det är alltid lika trevligt att plocka fram de traditionella textilierna vid adventstid. 

Helens dubbelvävda matta här till vänster kommer fram varje jul. såväl som de fina gubbatäckena som hennes mor vävt.

Helen har också vävt en mängd löpare, däribland denna fina i sållväv. Samt några bilder i damast lämpliga till julkort. 

Annica planerar att delta på en adventsmarknad och visar oss ett urval av de slöjdalster hon vill sälja. Det är förutom vävt, även andra textila tekniker såsom virkat och annan trasslöjd. 


Gunnel planerar att väva en bildväv med julmotiv. Hon har samlat på material och är nu på gång. Blir den inte färdig till denna jul, så kommer nya jular. Det är roligt att göra något som kräver både tid och tålamod.

Dessa fantastiska bonader har Solbritt vävt i tekniken beiderwand. Hon har översatt ett korstygnsmönster till vävtekniken genom att plocka mönstret med hjälp av en sticka varv för varv.


Samma sak med mönstret på dessa ripsvävar.




Bloggredaktörens boyta har minskat radikalt de senaste året så det behövs mindre textilier, Men de som lämnats vidare till nästa generation kommer nog till pass till julfirandet med den stora familjen.
 Denna festremsa är vävd av pappersgarn. 

Av den sista biten i möbeltygsväven sydde Ringvor en ficka som gör att soffslöjdandet underlättas.
För att nåldynorna och trådburken i näver ska ligga kvar så sydde hon kardborreband på översidan av fickan och flätade/fäste fast motsvarande band på undersidan av dynorna och burken. 
Det fungerar över förväntan.