Sidor

tisdag 7 maj 2024

Besök i vävstugor i södra Lappland.

 För att förstå länets mångfald av vävstugor beslöt vi oss för att undersöka ifall vi fick besöka några vävstugor i inlandet, närmare bestämt i södra delarna av landskapet Lappland. Vi var välkomna till alla vi frågade och det resulterade i en utflykt i lördags (den 4/5).

Vi som bor i kustlandet startade rätt tidigt för att vara på plats klockan 11. Vi sammanstrålade med de som kom från annat håll vid Bergmans fisk och vilt och fick guidning därifrån av Kajsa till Nästansjö vävstuga.

Där blev vi välkomnade av Signe Almgren, Lillemor Björkman och Linnéa Henriksson efter att ha kikat på deras olika vävar , däribland en som kallades  Nästansjödräll efter ett gammalt fragment som hittats som hängslen på en kont. Här kan du läsa hela historien om Nästansjöduken. De hade också gjorts ett stickmönster efter dukens mönster.

Det fanns många andra vackra dukar som vävts av  damerna i Nästansjö och även om stugan var trång så kände vi oss välkomna och nöjda efter att ha smakat på deras goda kaffe med dopp. 
Nästa stopp var på hotell Vilhelmina där vi intog en god lunch och njöt av utsikten över sjön. 
Sen bar det av till Vävstugan som är belägen i f.d. häktet i Vilhelmina. Det var ett gäng glada damer som visade oss runt i rummen med många fina vävar  i de olika "cellerna". 

Som sista anhalt innan hemfärd var Åsele vävstugeförening. En anrik förening som fyllde 70-år för ett antal år sen. Nu håller de till i ljusa och fina lokaler med mycket utrymme för deras tyg- och garnlager.
 



Deltagarna i utflykten samlade framför Åsele Vävstuga
Vi önskar alla vävande damer och herrar i vårt vidsträkta län lycka till med fortsatt skapande av vackra tyger och mattor. Det var en fröjd att se deras stolthet över vad de åstadkommit och vi återvände hem med ett hoppfullt sinne vad gäller vävkonstes överlevnad.