Sidor

onsdag 31 januari 2018

Ordförande på vift

Nu har jag haft semester på Bali i två veckor. ( första gången på 15 år).
Jag kan ju inte låta bli att ta med mig "vävglasögonen" , så de utflykter jag har planerat har försås textil anknytning.

Min första utflykt blir således till Balis östra del. Till det levande "hembygdsområdet" Tenganan , Karangasem. Där visar en man med stor entusiasm hur de färgar sitt garn med naturens olika färgämnen. Bali har en lång tradition av ikatvävning. Framför allt har hos ursprungsbefolkningen Bali Aga utvecklats en fantastisk kunskap att väva dubbelikat med hjälp av enkla redskap. Geringsing kallas denna typ av vävnad ,och används främst vid bröllop och andra högtider.
Det gläder mig att höra hur de lyckas överföra kunskapen till nästa generation, så den inte dör ut.

De har fantastiska dräkter när de deltar i de olika hinduiska ceremonierna.

Väverskans dotter är nr 3 från vänster.

Det krävs precision för att få mönstret att stämma i bägge led
Varpen färgad

En annan teknik som kan jänmställas med vår dukagång, väver denna dam i samma typ av enkel vävstol. Hon har upp till 75 "skaft" av bambu för att lyfta fram mönsterskälen. Det tar två månader att väva en textil av denna storlek. Platsen för denna speciella vävteknik är Sidemen. 



Inslagsikat

En väv som är något vanligare att träffa på är den inslagsikat som vävs med hjälp av en typ av "ryckverk". Skälet byts när väverskan för tillbaks slagbommen. Tekniken är tuskaft, men ett supertunt bomullsgarn, som är reservagefärgat i olika omgångar. Denna film tog jag i byn Gianyar.

Indigofärgad väv
Flätning av korgar är  också ett slags väv.
I hantverksbyn Ubud hittar jag Galleriet Treads of Life. Det drivs av en Fair trade organisation som hjälper slöjdare över hela Indonesien att hitta en försäljningskanal och kunna hålla det traditionella hantverket vid liv. Den fanns redan för femton år sedan, när jag senast besöke ön, men har utvecklats och håller numera även kurser för små grupper av intresserade av alla nationaliteter.
På den utflykten hade jag sällskap av en annan medlem i Västerbottensvävarna - Stina Sjöström och hennes man. Stina var för övrigt den som startade Facebookgruppen Vävspolen för ett antal år sedan.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar