Sidor

tisdag 17 september 2019

Studiebesök i Lövsele 11 september 2019

Onsdag 11 september gjorde en grupp medlemmar i Västerbottensvävarna studiebesök i vävstugan i Lövsele samt i Bergsåkersgården. 


Vi blev väl mottagna av Margareta Olofsson i vävstugan som hade sin höstupptakt där flera av medlemmarna slöt upp. De håller till på övervåningen i bygdegården när 10 vävstolar var uppställda. Ett brett spektrum av vävar var på gång.


En väv med ränder i hålkrus har blivit en söt gardinkappa i vävstugan.



En färgsprakande duk i daldrällsvariationer är som en karamell i blickfånget.



Margaretas mamma vävde bildvävar i tekniken ryssväv där en tuskaft bildar en bottenväv med ull som mönstertrådar mellan tuskaftinslagen. Nu har de satt upp en ryssväv på en bordsvävstol i vävstugan. Möjligheterna är många med denna teknik, men det gäller att välja färgblandning noga och vävande är inget för den otåliga.



I denna kompakta vävstol av äldre modell vävs fälltäcken. Lägg märke till den lågt placerade garnbommen. 

Även handdukar i våffelväv, plädväv, duk i engelsk tuskaft, halsduk med hundtandsmönster i lin och bomull fanns i vävstolarna.


Efter en trevlig lunchpaus gick färden vidare till Bergsåkersgårdens fårgård där Regina Olofsson tog emot. Det är en ekologisk lammgård med gårdsbutik i Lövsele. Här fick vi en inblick i deras produktion och de olika ullkvaliteter deras får ger. Förutom härliga fårskinn tar de fram finull som de får spunnen till härliga, naturfärgade garner som passar bra att sticka sockor och grövre tröjor av. Texelull som är styvare, utmärkt till stoppning av dynor, finns också att köpa.



Regina väver dessutom plädar och fälltäcken till åkpåsar till försäljning. Även fårkött finns i deras hemtrevliga, lilla butik.

Nöjda efter en mycket trevlig dag gick resan hemåt i vackert höstväder.

Gunnel Grelsson


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar