Sidor

onsdag 11 mars 2020

Årsmöte 2020

Lördag 29 februari hade vi vårt årsmöte i Holmsund. Närmare 30 medlemmar slöt upp. Inledningsvis höll Lina Lindén, Skellefteå, en intressant föreläsning om vedermödorna att rekonstruera ett vävt bolstervar från Medle ur Skellefteå museums samlingar. En rekonstruktion kasn liknas vid ett detektivarbete där det gäller att lista ut vilket spånadsmaterial som använts, hur vävgarnet spunnits, blekts och färgats och att bestämma vilken vävbindning som använts. För använda, nötta vävar krävs kvalificerade gissningar och en hel del försök med att färga garner och provväva måste till. Lina visade upp de vävprover med olika infärgningar, med och utan efterbehandling, som till slut blivit resultatet av vedermödorna. Deltagarna fick också tips om hur man undviker trådtrassel vid vävningen.

Här visar Lina upp den väv hon slutligen fick fram genom sitt enträgna arbete.
















Västerbottensvävarna arrangerar Riksvävarnas årsmöte i Skellefteå 24-26 april. Då visas en utställning av vävda dynor på temat "Dynor och skärvor i skön förening". 

Ulla Holmström hade inspirerats av en gammal tapet från den gård hon bor i. Ett vackert broderi är inramat med fårskinn (t.h.). Den skulle jag nog ta i knät och beundra istället för att sätta mig på.














Karina Persson plockade fram sin mors favorit bland kaffekopparna och skapade denna vackra nåldyna (t.v.). 



Varje region inom Riksvävarna bidrar med tre dynor och ett 15 tal dynor från medlemmarna i Västerbottensvävarna fanns att beskåda. Bland dessa röstades de dynor som ska representera föreningen fram.



Vävstugan Vävlyckan som huserar i en ljus och luftig lokal i källarplanet på Västerbacken visade vackra alster, i synnerhet trasmattor i olika tekniker och härliga färgsättningar, som vävstugans medlemmar producerat.

Med moormantekniken går det att skapa spännande mönster.
Vem har traskat över mattan till vänster?


Rutorna går att variera på många sätt. Romberna till höger ger en livfull matta som resultat.






Här en halvdräll med mönster hämtat från en gammal matta i Annica Näslunds ägo. Genom att variera partiernas längd och jobba med färgsättningen har även denna väv många möjligheter till variation.  En vävnota till denna finns att hämta bland Riksvävarnas Månadens väv och exemplet där har ett helt annat uttryck. Hem och testa!














Under en god sopplunch delade Inger Renström med sig av sina kunskaper om den historik som Västerbacken med omgivningar vittnar om när det gäller det brukssamhälle som byggdes upp kring sågverksindustrin i mitten av 1800-talet. Sågverksmuseet på området är ett rekommenderat utflyktsmål.

Efter lunch tog årsmötet vid. Till mötesordförande valdes Ringvor Gustavsson och Karina Persson valdes till sekreterare. Efter det att ekonomi, årsberättelse och verksamhetsplan godkänts och lagts till handlingarna valdes styrelse för kommande verksamhetsår. Ulla Holmström avgick efter tio förtjänstfulla år och ersattes av Inger Renström. Övriga styrelsemedlemmar sitter kvar ytterligare en period.

Ordförande Gunnel Grelsson lämnar över ordet för årsmötet till Ringvor Gustavsson med Karina Persson vid pennan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar