Sidor

tisdag 15 augusti 2023

Västerbottensvävarnas utflykt till Holmön

 Den 5 augusti hade vi planerat en resa till Vackra Holmön . Det regnade dagen innan och vi höll tummarna för att SMHIs prognos om uppehållsväder skulle stämma. Det blev mycket riktigt inte bara uppehåll utan strålande solsken hela dagen. 

I god tid före färjans avgång klockan nio var ett drygt dussintal av våra medlemmar samlade vid färjeläget Norrfjärden. Det var inte så lätt att hitta en parkeringsplats. Holmön är tydligen ett populärt turistmål. 

Vi skulle besöka den relativt nystartade vävstugeföreningen KvarkenVarpen och dessutom bli guidade på det imponerande båtmuseet. 



Först blev vi välkomnade till Holmögården av Karin Lundemark och Ulla Löfgren och bjudna på ett överdådigt gofika. Ulla berättade initierat om Holmöns historia som sträcker sig ända tillbaks till 1300-talet. 

Karin Lundemark berättade om vävstugans uppkomst och vi gladdes med dess medlemmar av att de lyckats få ett par unga personer med i föreningen. Vi fick ta del av deras vävar och tankar om dem i en fin liten utställning inne på Holmögården.

 

Vi lyckades samla merparten av deltagarna på ett gruppfoto tillsammans med några mattor som vi tagit med som sittunderlag och för att fira (en något försenad) Trasmattans Dag.

Därefter begav vi oss till fots vidare upp till vävstugan. Det blev en rejäl promenad genom den slingrande vägen upp till en ljus och ovanligt luftig vävstuga. Det var skönt att få sätta sig ner och få lite uppfriskande dryck och lyssna på Karin som berättade vidare om deras vävar och om historiska vävar från Holmön. En gammal matta vävd av bland annat fisknät som inslag hängde på väggen tillsammans med gamla vävredskap.
En del av oss uppskattade särskilt att de tagit tillvara och använde flera av de äldre vävstolar som skänkts till vävstugan. 


Den så kallade Holmöväven - en ylleväv med varp av hampa- fanns tolkad av Annika Sandström i Holmöns kyrka och beundrades på hemvägen.  

Som avslutning på en trevlig dag blev vi guidade av Karin Lundemark på båtmuseet. Där fick vi en inblick i hur livet som säljägare kunde te sig och hur det formade både starka män och starka kvinnor. 

Museet är ett levande museum där det har hållits olika kurser genom åren. Förutom i konsten att bygga båtar även kurs i täljning och repslageri m.flera.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar