onsdag 26 oktober 2016

Ordförandeträff i huvudstaden

En gång per år inbjuder Riksföreningens styrelse till Ordförandekonferens. Det är verkligen både trevligt och viktigt att få träffa alla ute i landet som har samma uppdrag - att styra en förening som ska verka för att vävkunnigheten förnyas och bevaras.  Flera av Riksföreningens styrelseledamöter blev nyvalda på årsmötet . Däribland Irene Lundell, som fått ansvar för kommunikationen utåt mot allmänheten via olika media, såsom t.ex Instagram. Hon inbjuder även föreningens medlemmar att vara "gästinstagrammare" till Riksväv. Det ger oss en chans att visa upp bredden som finns bland oss handvävare och kan locka fler till vävstolarna.
Irene gav oss också en lektion i Facebookanvändning, och meddelade att det är fritt fram för regionerna att lägga in sina evenemang i Riksföreningens Facebookgrupp.

Ett datum att lägga på minnet är den 15 januari. Det är sista dagen för inlämnande av motioner till Riksårsmötet (RÅM). Samma datum även för att nominera någon till Guldskytteln. Mer information om den och mycket annat vävnyttigt kan hittas på Riksvävs hemsida. 
Den 28  februari 2017 förläggs RÅM till Luleå och Handvävare i Norr har ansvaret för det praktiska runt omkring. Deras ordförande Rose-Marie gav oss en glimt av vad som kan upplevas i samband med årsmötet. Informationen om det och anmälningsblankett fås i medlemstidningen Solvögat och på hemsidan.
Under fikapausen hade vi lite spinn-och tvinnövningar.

En annan viktig vävhändelse är  Väv 2017 i Växjö. Där finns förstås Riksföreningen representerad både med utställning och informationsmonter. Föreningens utställningstema är "vävar som innehåller både metall och broderi".  ( Ett slagkraftigare namn efterlyses). Plats för minst en väv/region utlovas.
Senast den 6 juni vill riksstyrelsen ha en bild på produkten för att avgöra vilka som antas till utställningen.

Passar inte det temat, så kan man med fördel börja fundera på vilken vävteknik som är mest representativ för vår egen region, och väva något modernt utifrån den tekniken. Den utställningen under rubriken MÅNGFALD ska vara klar till årsmötet 2018 i Borlänge. Här finns en film som förklarar hur värdregionen Handvävarna i Dalarna Västmanland tänkt sig detta. Flera regioner har redan bestämt vilken teknik som de vill bli representerade med:
Örebrovävarna har valt hålkrus, Väv i Väst -rya, Blekinge väljer korndräll och Handvävare i Norr Kokkoladräll.
Vi bestämmer vilken teknik som ska bli vår på årsmötet i februari genom omröstning bland mötesdeltagarna.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar